У здоровому раціоні людини обов’язково повинні бути присутні різноманітні овочі та фрукти. В них містяться необхідні для організму вітаміни та мікроелементи. Найпопулярнішим фруктом в усьому світі можна назвати яблука.
Чим вони корисні, чи існують протипоказання, і якого кольору плоду краще віддавати перевагу?
Користь яблук
Яблука є джерелом багатьох мікроелементів, які необхідні організму для нормального функціонування і захисту від різних захворювань. У них містяться:
- залізо;
- мідь;
- кальцій;
- магній;
- йод;
- фосфор;
- вітаміни групи C;
- вітаміни групи B;
- вітамін PP;
- вітамін Е і багато іншого.
Завдяки пектинам і волокнам, які містяться у великій кількості в шкірці, яблука знижують рівень холестерину в крові. Нерозчинені молекули прикріплюються до часток холестерину й тим самим сприяють його виведенню, зменшуючи ризик закупорок судин і виникнення серцевих нападів.
У яблуках міститься хлорогенова кислота, яка сприяє виведенню щавлевої кислоти з організму й нормалізації роботи печінки, травної системи й шлунково-кишкового тракту. Вживання зеленого яблука на голодний шлунок допомагає при уповільненому травленні та хронічних закрепах.
Завдяки високому вмісту в яблуках флавоноїдів і поліфенолів ці фрукти є природними антиоксидантами, що сприяє зміцненню імунітету та профілактики передчасного старіння організму.
Кислоти, що містяться в яблуках, усувають зубний наліт і сповільнюють розмноження бактерій, які викликають різні інфекції.
Якого кольору яблука більш корисні?
Вуглеводи, що входять до складу червоного яблука, не відбиваються на його дієтичних властивостях. Червоні плоди солодкі, з ніжним смаком і приємним ароматом. Для тих, у кого підвищена кислотність шлункового соку, вони ідеально підходять.
Плоди зеленого забарвлення соковиті, з легкою кислотою. У цих сортах рівень вуглеводів знижений, а концентрація фитонутриентів висока, тому вони менш калорійні і більш корисніші. Вміст достатньої кількості заліза і цукру забезпечує їх перевага над червоними сортами. Крім цього, до складу зеленого яблука не входить пігмент, що відповідає за червоний колір, тому одне з достоїнств плодів зеленого кольору – гіпоалергенність, особливо це стосується дітей.
Глікемічний індекс у них нижчий, порівняно з червоними. Це означає, що діабетикам бажано вживати яблука саме зеленого кольору. Таким чином, можна зробити висновок, що зелені яблука корисніші, ніж червоні.
Кращі зеленоплідні сорти яблук
Дієтологи рекомендують всім людям вживати зелені яблука сорту Ренет Симиренко, Голден, Мутсу, Антоновка, Білий налив, які найбільш популярні в нашій країні завдяки сукупності смаковий та корисних якостей. Цей варіант відмінно підійде навіть людям, які страждають алергією. Але, як і будь-який інший продукт, яблука слід їсти в міру.