Як вибрати сорт винограду

Столовий чи технічний?

В першу чергу потрібно визначитися з призначенням вашого винограду в майбутньому: якщо ви будете споживати в свіжому вигляді – потрібен столовий сорт, якщо плануєте переробляти (виготовляти сік, вино) – технічний. Як правило, хочеться і того і іншого. В даному випадку потрібно мати як столові так і винні сорти.

Тепер про кількість.

Якщо плануєте посадити до 10-15 кущів столових сортів – купуйте різні за смаком, кольором і різних термінів дозрівання. Ультраранні достигнуть на початку серпня, ранні в середині серпня, а у вересні вас порадують середньоранні сорти. Якщо ваш вибір – технічні сорти, то краще посадити 3-4 сорти по 5 кущів кожного, причому щоб чергувалися білі сорти і темні. Ви ж вино захочете виготовити як світле, так і темне.

  1. Укривні чи неукривні?

Якщо ви не любите возитися восени і вкривати виноград, то при виборі неукривного сорту слід звернути увагу на його морозостійкість і зіставити кліматом (можливими температурами взимку) у вашому районі.

При виборі укривного винограду – простір ваших можливостей у виборі необмежений, тут вже чого душа забажає. Знову ж орієнтуйтеся щодо кліматичних умов вашої місцевості. Ми вирощуємо виноград в північно-західному регіоні, на Рівненщині, де набагато менше сонця і тепла в порівнянні з півднем України. Тому серед сортів, які ми вирощуємо, переважно виноград з високою та підвищеною морозостікістю, який гарантовано дозріває в наших непростих кліматичних умовах і ми гарантовано маємо щороку чималий урожай, незважаючи на морозну зиму, часто прохолодне і дощове літо, та ранні осінні заморозки.

I група – Високостійкі з морозостійкістю -28 … -35 ° С

II група – з підвищеною морозостійкістю -23 … -27 ° С

Саме ці дві групи сортів ми самі вирощуємо і пропонуємо саджанці вам.

IV група – слабостійкі, з морозостійкістю – 15 … -17 ° С,. Сорти цієї групи для нашого клімату не підходять, на відміну від південіших областей, тому таких сортів в нашому асортименті немає.

  1. Термін дозрівання сортів винограду

Слід приділити увагу такому поняттю як САТ (сума активних температур) у вашій місцевості. Залежно від мінімальної САТ від початку розпускання бруньок до повного дозрівання, залежить ваш вибір сорту – від цього залежить дозрівання ягоди і накопичення цукру.

Класифікація сортів винограду за термінами дозрівання

Дуже ранні, в нас на Рівненщині дозрівають в кінці липня-на початку серпня, 95 -110 днів від початку вегетації до дозрівання плодів, САТ – 2200-2400.

Ранні, дозрівають в середині серпня, 110-125 днів від початку вегетації до дозрівання плодів, САТ – 2400-2600.

Середньо-ранні, 125-130 днів від початку вегетації до дозрівання плодів, САТ – 2600-2700.

Середньостиглі, 130-135 днів від початку вегетації до дозрівання плодів, САТ – 2700-2800

Також існують сорти більш пізнього терміну дозрівання , але в нашому асортименті таких нема по тій же причині: вони не для північних областей.

Середньопізній, 135-140 днів від початку вегетації до дозрівання плодів, САТ – 2800-2900.

Пізній, 140-145 днів від початку вегетації до дозрівання плодів, САТ – 2900-3000.

Дуже пізній, більше 145 днів від початку вегетації до дозрівання плодів, САТ – від 3000 і вище.

  1. Стійкість винограду до хвороб

Варто обов’язково враховувати цей фактор при виборі сортів винограду , це убереже вас від додаткових обробок препаратами.

Існує наступна класифікація сортів за ступенем стійкості винограду до хвороб за п’ятибальною системою:

1 бал – практично імунні сорти, дуже слабо уражуються хворобою (менше 5% врожаю, поверхні листового апарату, пагонів і т. д.), Вирощуються без хімічного захисту;

2 бали – високостійкі, слабо уражуються (менше 10%), не вимагають хімічної захисту;

3 бали – відносно стійкі або витривалі, середньо уражаються хворобою (менше 25%) і потрібно 2 профілактичних обприскування в сезон, зазвичай до цвітіння і після цвітіння, коли ягоди досягнуть розміру горошини;

4 бали – сприйнятливі, сильно уражаються хворобою (від 25 до 50%) і мають потребу в помірному хімічного захисту (4 – 5 обприскувань за сезон);

5 балів – слабостійкі, дуже сильно уражаються хворобою (від 50 до 100%) і потребують своєчасної хімічного захисту.

В даному випадку при виборі не варто виходити за рамки 4 балів. А якщо ви проживаєте в районах з вологим кліматом, то вибирайте серед сортів зі стійкістю до хвороб максимум 3-3,5 бали.

  1. Смак, колір, розмір

Що стосується смакових якостей – раджу охопити всю палітру, особливо звернути увагу на сорти з мускатним смаком. “На колір та смак товариш не всяк”. І це правда.

Що стосується кольору – раджу посадити сорти різних кольорів – і самому приємно подивитися, і гостей буде чим здивувати.

Що стосується розміру – можна вибрати сорти з величезними ягодами і гронами, хоча інколи за смаком вони будуть поступатися тим сортам, у яких ягода набагато менша. Або навпаки. Вибирати вам!

Звичайно найкраще вибирати сорт винограду, спершу попробувавши на смак ягоди. Саме тому щороку всім потенційним покупцям саджанців в період достигання ягід (серпень-вересень) ми пропонуємо ДЕГУСТАЦІЮ ягід на своєму винограднику (Рівненська обл., м. Костопіль. Для цього потрібно попередньо домовитись про зустріч по тел. (098)9995419