Завдання виноградаря в рік посадки винограду полягає в тому, щоб виростити до осені на кожному кущі одну-дві сильні лози довжиною 1-2 м. Це досягається застосуванням поливу, систематичним розпушуванням грунту, прополкою бур’янів, профілактикою хвороб. Особливу увагу слід звернути на збереження в здоровому стані листя. При пошкодженому листю ніколи не можна виростити потужних і добре визріших лоз. Щоб уникнути поломки вітром, молоді пагони підв’язують до кілків, розставлених по одному біля кожного куща. Підв’язку роблять “вісімкою” і по мірі підростання пагонів 3-4 рази перев’язують. На кущі в перший рік залишають не більше двох пагонів. Всі інші пагони виламують, а пасинки на лозах прищипують над другим-третім листом.
В середині – кінці серпня проводитися “карбування”- прищипування кінцівок пагонів у сильнорослих лоз. У слаборослих кущів карбування не застосовують.
За вегетаційний період необхідно провести до 6 поливів в північних районах і до 8 поливів в південних і східних. Якщо літо дуже спекотне і нема дощу, то поливати молоденькі кущики треба щотижня, а якщо земля піскова, то і по 2 рази на тиждень, оскільки в молоденьких кущиків коренева невелика, і не в змозі здобути собі вологу з нижніх шарів грунту, а в спеку верхній шар дуже швидко пересихає. В спекотні місяці варто замульчувати прикореневу ямку, щоб уникнути швидкого пеесушування кореневої зони.
Останній полив необхідний не пізніше перших чисел серпня і тільки в посушливі роки допускається “аварійні” у другій половині серпня. “Аварійні” поливи необхідні для підтримки нормальної життєдіяльності виноградної рослини, пригнобленої сильною засухою.
Для того, щоб забезпечити молоді рослини поживними речовинами, коли вони особливо їх потребують, і створити умови для кращого росту і визрівання лоз, рослини підживлюють.
У районах, де майже щорічно спостерігаються ранні осінні заморозки, в долинах річок і вузьких балок, перед заморозками рекомендується підсипати посадки молодих лоз пухкою землею по друге нормально розвинене вічко включно, щоб вберегти слабо визрілі вічка від пошкоджень заморозками. Так само роблять і на другий рік після посадки.
Восени після заморозків і листопаду виноградні кущі обрізають, при цьому видаляють листя, вусики і пасинки. Одну-дві добре розвинених лози обрізають так, щоб залишалося 100-120 см визрівшої лози. Якщо ж лози визріли слабо, то на них залишають тільки визрівшу частину. Перед настанням морозів якщо осінь суха, проводять рясний підзимний полив. Потім лози обережно пригинають до землі, ретельно укладають в канавки, вириті уздовж ряду на штик лопати, і вкривають на зиму.