Сьогодні вже нікого не здивувати виноградником в своєму саду. Але варто пам’ятати, для того, щоб отримувати великий урожай, зберігаючи при цьому здоров’я рослини, треба виконувати певні дії по догляду за кущем. Початківець-садівник може навіть занапастити виноград, якщо не буде доглядати та обрізати кущі винограду. Обрізка є одним з обов’язкових процесів догляду
Перш за все, новачок повинен знати, коли можна проводити обрізку, це може залежати від виду винограду. Наприклад, укривні сорти рекомендується обрізати восени. Це дасть змогу якісно і ефективно провести укриття і добре захистити кущ від можливих морозів. У разі, коли кущі нормально перезимували, весною лише проводять нормується зайвих пагонів.
Не рекомендується проводити обрізку рослини навесні (іноді таку помилку можна зустріти серед початківців садівників). Це обумовлено тим, що для винограду характерне повільне загоєння різних пошкоджень. Якщо обрізати виноград весною, до початку або на самому початку сокоруху, можливе утворення на зрізі «сльози», кажуть, виноград “плаче”. В результаті кущ втрачає багато поживних речовин, сподіватися на хорошу врожайність куща не доведеться, і це в кращому випадку, а в гіршому – можлива загибель всієї рослини.
Навесні можлива тільки корегуюча обрізка, але тільки коли температура повітря стане не нижче ніж +5 градусів. Таким методом можна обрізати тільки посаджені восени саджанці або молодий виноград, який ще не вступив в період плодоношення і ще не має сильно розвиненої кореневої.
У літню пору теж можна проводити обрізку, але це не буде повноцінний процес. Він полягає в прощеплюванні пагонів, пасинкуванні, карбуванні та виламуванні зайвих лоз (нормуванні)
Обрізка неукривних сортів також проводиться восени, відразу після повного опадання листя. В цьому випадку ви досягнете відсутності «плачу» навесні. Але такий варіант може призвести до зниження морозостійкості неукривного сорту. Тому часто обрізку таких сортів переносять на лютий -березень.
Проводячи ту чи іншу обрізку потрібно чітко розуміти, для чого ми здійснюємо ту чи іншу операцію.
ДЛЯ ЧОГО ПРОВОДИТИ ОБРІЗКУ?
Розглянемо всі плюси, які дає обрізка винограду:
♦ підвищення врожайності. Це стосується не тільки обсягу врожаю, але також якості і розміру самих ягід;
♦ збільшення швидкості дозрівання плодів;
♦ значно полегшується догляд за кущем і збір врожаю;
♦ рослина набуває доглянутого вигляду (на відміну від необрізаних кущів, які з часом починать розростатися на всі боки);
♦ можливість врятувати пошкоджені морозами гілки виноградного куща (його штамб). В такому випадку необхідно обрізати надземну частину куща;
♦ створення нового скелета куща в разі, коли його надземна частина загинула;
♦ профілактика більшості хвороб (особливо це стосується літньої обрізки);
♦ збільшення загальної провітрюваності куща;
♦ збільшення надходження сонячного світла до грон;
♦ створення найбільш сприятливих умов для дозрівання врожаю;
♦ усунення непотрібних, хворих, ослаблених і зламаних гілок;
♦ підвищення надходження поживних речовин до ягід;
♦ покращує визрівання тих лоз, які залишаються на плодоношення на наступний рік;
♦ проріджування листя.
Таким чином, виходячи з кількості перерахованих вище плюсів даного процесу, можна з упевненістю заявити, що проводити дані маніпуляції просто необхідно. Причому, це потрібно робити вчасно і правильно.
Корисні поради для новачків по проведенню обрізки:
♦ в ході даної процедури потрібно залишати на сучку заміщення по чотири вічка, в той час як на плодовій стрілці – по 6-12 (залишаємо більше з метою підстраховки, якщо зима буде дуже холодною і станеться сильне промерзання гілок);
♦ ушкодження, рани і зрізи повинні знаходитися на внутрішній стороні пагонів, яка звернена в середину куща. Це призведе до оптимального відновлення і руху соків;
♦ зрізи повинні виходити максимально гладкими;
♦ пагони, які ви залишаєте на плодоношення, повинні бути без пошкоджень, здоровими, добре визрілими, мати максимальну довжину, мати середню товщину і діаметр близько 6-12 мм;
♦ не пошкоджувати багаторічні пагони;
♦ не слід обрізати виноградні гілки на кільце, як це прийнято для інших культур. Обрізку в даній ситуації поводять зі збереженням невеликого пенька, оскільки рани на винограді не мають тенденції до заростання, а тільки всихають;
♦ не варто відкладати обрізку до наступного року;
♦ з усіх інструментів найбільш зручним і практичним у застосуванні вважається секатор.
Техніка обрізки винограду:
Методи обрізки виноградних кущів можуть відрізнятися. Все залежить від часу проведення операції.
Алгоритм весняної обрізки для неукривних сортів:
перед початком процедури потрібно обов’язково ознайомитися з необхідною літературою або порадитися з досвідченими садівниками;
підготувати весь необхідний інструмент: садову пилку, секатор, ножиці;
інструменти повинні бути добре вимиті і заточені;
приступати до обрізання необхідно в лютому-березні до набрякання вічок і початку бурхливого сокоруху;
потрібно видалити або просто вкоротити стару крону і однорічні пагони;
потрібно оглянути кущ і почати процес проріджування – видалення всіх зайвих і хворих лоз і гілок;
при виборі нового плодового пагона потрібно враховувати наступні характеристики: силу і темп росту, діаметр (не менше 6 мм);
сучком заміщення повинна бути гілка, яка розташована найближче до штамбу;
на кущі, в заленості від віку, можна видалити від 50 до 90% приросту за рік;
процес повторюється щороку.
Якщо у вас виникли проблеми з обрізкою, звертайтесь (098)999-54-19 – надаємо послуги обрізки та формування кущів винограду різного віку, від однорічок до старих запущених кущів.