Вибираємо сорт

У світі існують тисячі різних сортів та форм винограду. Щоб досягти найбільшого успіху у вирощуванні, ви повинні вибрати той сорт, який  найкраще  підходить підходить саме вам.

Спочатку потрібно визначитися з його різновидами.

Сорти винограду поділяються за термінами дозрівання :
1 – дуже ранні (початок серпня)- Галахад, Гарольд, Велес, Румба, Аюта, Тюльпан, Ромбік, Роднічок  та ін.,
2 – ранні (середина серпня)– Аркадія, Кодрянка, Лора, Вікторія, Вальок…
3 – середньоранні  (вересень)- Блек Гранд, кишмиш Лучистий, Діксон, Світлана, Оригінал Чорний, Лівадійський чорний, Красень та ін.
5- пізні і дуже пізні, ці сорти доцільно садити лише в південних регіонах, оскільки на більшості території України вини не будуть встигати дозрівати, тому ми таких сортів не вирощуємо.

Щоб мати конвейєр свіжих ягід винограду  з серпня по жовтень, варто вибирати сорти, різні за терміном дозрівання. Всі запропоновані сорти вчасно дозрівають в умовах Рівненщини і набирають високу цукристість.

Так само виноград поділяється за призначенням:

 

Столові сорти найбільше приваблюють , і це зрозуміло. Великі грона і великі ягоди, чудовий смак, практично будь-якого кольору, який вам до душі. Використовуються ці сорти для споживання в свіжому вигляді та для консервації. Такий виноград користується найбільшим попитом на ринку.

Серед столових кремо хочеться виділити безнасінні  сорти – кишмиши ( Голд кишмиш, Кишмиш Находка, Красень, Юпітер, Велес, Кишмиш Лучистий, кишмиш Століття, кишмиш Кеша…)   Особливо кишмишні сорти в свіжому вигляді полюбляють діти. З таких сортів в домашніх умовах можна отримати високоякісний екологічно чистий сушений виноград – кишмиш (ізюм)

Винні (технічні) сорти зазвичай використовують для приготування смачних натуральних соків та виноградного вина. Головна відмінність технічних сортів від столових – більший відсоток виходу соку з ягід та менший розмір ягід і грон. Незважаючи на дрібніші ягоди, часто його використовують для споживання свіжим, оскільки технічні  сорти  мають підвищену цукристість, насичений аромат, яскраво виражений смак. Крім того, більшість технічних сортів  мають підвищену морозостійкість ( -28-30° С) та стійкість до грибкових хвороб, що полегшує догляд за цими сортами.

Універсальні сорти вживають у різних видах: свіжі, у вигляді соку або вина. Часто вони поєднують в собі ознаки як столових, так  і винних сортів великі грона і ягоди, висока цукристість, соковиті.

Якщо ви розгубились перед усім цим розмаїттям форм, кольорів і смаків, ми завжди готові вам допомогти.

Щоб отримати детальну консультацію, звертайтесь за контактами :

Тел. (098)9995419, (095)9217466

E-mail: kostopil-sad@ukr.net