Милдью – найбільш поширене і шкідливе захворювання у всіх виноградарських країнах світу. паразитує на виноградних кущах на всіх стадіях онтогенеза, здатне розвиватися тільки в живих тканинах рослини.
Вражає всі зелені органи рослин (листки, пагони, вусики, суцвіття і ягоди). Враження листя і їх передчасне осипання приводить до порушення багатьох фізіологічних процесів, пригнічує ріст і розвиток виноградного куща.
В результаті однолітні пагони накопичують недостатню кількість вуглеводів та інших пластичних речовин, погано визрівають, втрачають стійкість до несприятливих зимових умов, стають непридатними для виробництва посадкового матеріалу. У ягодах, вражених мілдью, зменшується вміст цукру, підвищується кислотність соку.
Тому при сильному розвитку хвороби знижується не тільки урожай, але і якість сусла. Вино, приготовлене з такого винограду, некондиційне, має підвищену кислотність, знижену цукристість, погано освітлюється і не стабільне.
Генеративні органи винограду зазвичай більш схильні до мілдью, ніж листя. Вражені суцвіття буріють і всихають.
При сприятливих для розвитку хвороби умов суцвітія або молоді грона гинуть майже повністю.
На самих ягодах при цьому з’являются темно-зелені, , потім темно-сірі або бурі, вдавлені плями. За вологої погоди вони покриваются білим нальотом, в суху – деформуються, засихають і осипаються.
На молодих пагонах, вусиках формуються видовжені, злегка вдавлені бурі плями. За вологої погоди на їх поверхні з’являється білий наліт.
Найшвидше розповсюджується хвороба за високої вологості повітря і наявності роси. В роки, сприятливі для розвитку патогену, при відсутності (або невчасному / неякісному) проведенні захисних заходів може вражати весь урожай.
Сорти, які мають високу стійкість проти мілдью: Соляріс, Кристал, Анжеліка, Алладін, Еверест, кишмиш Аксайський, кишмиш Кеша, Мускат Блау, Ромбік, Вальок, Хруст, Дружба, Подарок Магарача, Люсіль, Світлана, Кодрянка, Леон Мійо, Маркет,..