Правила подачі червоних та білих вин

Свято на порозі. Кожен, хто планує поставити на новорічний стіл якісні алкогольні напої, рано чи пізно починає цікавитися винним етикетом: як правильно вживати вино, як підібрати відповідний келих і які закуски більше підходять до кожного конкретного випадку і напою.

Червоне вино

Бокал вина (или свет для съёмки натюрмортов) - Форумы Пента-клубаДля початку зазначимо, з якими закусками найкраще поєднувати червоне вино.

Найпоширенішим поєднанням є червоне вино і м’ясо, але насправді все набагато цікавіше.

  • Сухе червоне вино добре поєднується з м’ясом, птицею і твердим сиром.
  • Кріплене червоне сухе відмінно відтіняє також смак грибів і морепродуктів. А ось з м’яким сиром, солодощами і першими стравами цей напій «не дружить».
  • Напівсухе червоне підходить до м’яса, овочевих страв, а також до твердих і молодим сирів. Невідповідною закускою до нього вважається в’ялена риба, важкі жирні страви і сухофрукти.
  • Напівсолодке добре підкреслює смак різних десертів, фруктів і випічки. А ось до морепродуктів, соління і горіхів краще підібрати інший напій.
  • Солодке вино подають із солодкими десертами, випічкою та фруктами. Пряні і копчені страви з ним не поєднуються. Сир і фрукти вважаються класичними закусками до червоного вина

 

Ми розібралися з закусками, а тепер перейдемо до відповідних келихів і температурі подачі, яка коливається від 8 до 18 ° C в залежності від виду вина.

  • Сухі тихі червоні подають в класичному келиху для червоного вина об’ємом від 500 мл при температурі 18 ° C.
  • Для ігристих вин підійдуть більш високі келихи для шампанського або коктейлю «Маргарита», а оптимальна температура їх подачі 10 ° C.
  • Кріплені подають при температурі 15 ° C в невеликих діжестівних келихах.
  • Для напівсухих вин діють ті ж правила, що і для сухих – як в підборі келиха, так і в температурному режимі.
  • Напівсолодкі тихі вина подають в класичних келихах об’ємом до 400 мл при температурі 15 ° C.
  • Для ігристих підійдуть високі келихи або ті, в яких подають «Маргариту». Оптимальна температура подачі  10 ° C.
  • Кріплені вина подають при 15 ° C в невеликих високих келихах або келихах порто.
  • Солодкі кріплені та ігристі вина подають як напівсолодкі, а ось для тихих можна взяти класичний келих об’ємом більше 500 мл і подавати при 17 ° C З червоним вином ми розібралися, переходимо до білого.

    Біле вино

Як і у випадку з червоним, почнемо з підбору закусок. Якщо червоне вино вважається ідеальним супутником для м’яса, то біле асоціюється з рибою. Але не все так просто.

  • Біле сухе відмінно поєднується з морепродуктами, сирами, птицею і несолодкими десертами. А ось копчена і жирна риба, «важке» м’ясо до нього не дуже підходять.
  • До напівсухого підійдуть морепродукти, овочеві страви і салати і птиця, а також різні види сирів. Не підходить до білого жирна риба, соління і занадто пряні страви.
  • Напівсолодке біле добре відтіняє смак солодких десертів, фруктів, легких салатів і випічки. Уникати варто поєднань з цитрусами, стравами з кислим смаком, а також м’ятою. При вживанні такого напою не варто палити сигари.
  • Солодке вино поєднується з фруктами, сирами, десертами і випічкою, а також з легкими салатами.  Не підійдуть до нього гострі, пряні або кислі страви, а також горіхи.
  • Для ігристого білого підійдуть келихи для шампанського, а для кріпленого – з вигнутою назовні кромкою.
  • Сухі, напівсухі і напівсолодкі білі вина подають при температурі від 8 до 12 ° C.
  • Оптимальною температурою для солодких вин є діапазон від 10 до 16 ° C. Найнижча температура подачі у ігристих (6-12 ° C) і у кріплених вин (від 6 до 9 ° C).

Але щоб свято не затьмарилось вживанням вина, слід дотримуватися головного правила застілля:  краще вживати менше, але найкраще.

Щоб продукт приніс не тільки гастрономічне задоволення, а й користь, він повинен відповідати наступним критеріям.

● Натуральний склад. Тільки вино, вироблене методом природного бродіння без додавання цукру, спирту, консервантів, барвників, може надавати сприятливий вплив на стан здоров’я.

● Вміст спирту і цукру. Чим міцніше і солодше вино, тим воно менш корисне, тому лікарі рекомендують зупиняти свій вибір на сухому або напівсухому вині.

● Дозування. Парацельсу належить вислів про те, що отруту від  ліків відрізняє тільки доза. Це твердження справедливо і для вина. Розраховувати на позитивний ефект від напою можна, випиваючи щодня не більше 150мл (жінки), і до 200мл (чоловіки).

Найкорисніші і найлегші для організму  сухі домашні вина, до яких входять лише натуральні плоди з виноградника. Лише в такому випадку можна бути впевненим в якості вживаного продукту.

Зачем и какие вина выдерживают в бочках, виды бочек, регламентация выдержки