Іноді у виноградарів виникає спокуса скоріше зрізати і покуштувати плоди своєї праці, не дочекавшись їх повного дозрівання. Як визначити, чи дозрів ваш урожай?
Фахівці розрізняють два види стиглості: фізіологічну і технічну. Фізіологічна настає тоді, коли в ягодах сформувалося насіння і вони набули характерного для даного сорту забарвлення. При цьому кількість цукру в ягодах ще може збільшуватися за рахунок випаровування ними води.
Технічна ж стиглість – та, при якій виноград можна вживати у свіжому вигляді. У багатьох сортів технічна і фізіологічна стиглість настають одночасно. Важливо звертати увагу на такий показник як цукристість: для столових сортів винограду вона повинна бути не менше 12 грамів на 100 кубічних сантиметрів.
При цьому необхідно пам’ятати, що виноград ні в якому разі не можна збирати недозрілим. На відміну від яблук або груш, він не достигає після зрізання, і скільки б ви не зберігали недозрілий виноград, солодше він не стане.
Визначити, чи достиг виноград, можна по ряду ознак.
По-перше – забарвлення ягід. Незрілі ягоди будь-якого сорту будуть зеленими, а в міру дозрівання у білих сортів вони стануть жовто-зеленими або жовтими, а у забарвлених – червоними, синіми або фіолетовими.
Розповість про ступінь зрілості і щільність м’якоті. У недозрівших ягід м’якоть дуже щільна, у стиглих – м’яка. Гребінь грона у недостигшого винограду трав’янистий, у стиглого – дерев’янистий. Ще один спосіб – це подивитись на забарвлення кісточок в ягоді. У стиглого винограду вони набувають жовто-коричневого кольору.
Ну а найнадійніший, мабуть, спосіб визначення стиглості – спробувати ягоди на смак. Правда, є одна особливість: пробувати треба ягоди з нижньої частини грона, оскільки вони дозрівають зверху вниз, і в той час, коли верхні ягоди будуть вже стиглими, нижнім ще потрібно буде час, щоб дійти до кондиції.
Але визначення стиглості за смаком – спосіб досить суб’єктивний, так і різні сорти можуть вельми відрізнятися за ступенем цукристості стиглих ягід. Тому важливо також знати сортові особливості винограду як за смаковими характеристиками, так і за термінами дозрівання, і орієнтуватися, перш за все, на ці дані.