Профілактика хвороб на винограднику

Мабуть багато хто з нас, любителів сонячної ягоди, спостерігав в себе в саду таку картину: серпень місяць…виноград от-от уже має достигнути, радує нас налитими гронами, і тут несподівано ми помічаємо на листі чи ягодах білий наліт, ніби хто борошном присипав…Згодом ягоди або лопають, або всихають, листя скручується, всихає і опадає раніше пори… Такий урожай особливого апетиту не викликає, і це ще добре, якщо після такого вдасться хоча б кущ вберегти, не кажучи вже про втрачений урожай. Кущ, який був вражений хворобами, не закладе плодові вічка на наступний рік, увійде в зиму ослабленим і може постраждати взимку навіть від невеликих морозів. Тому що кущ – це живий організм. Як і ослаблена хворобами людина, йому буде важко показати весь можливий потенціал.
Що ж робити?
Дехто розпачливо махне рукою і понадіється, що на наступний рік такого не буде…
Ще дехто розчарується та здасться, і вирішить, що виноград надто примхлива для нього рослина…
Інший намагатиметься ще якось врятувати вражений хворобами урожай, побіжить в магазин, купить перший-ліпший засіб, який дасть продавець …
Що ж робити, щоб щороку мати здоровий кущ і чисті ягоди?
Не потрібно чекати серпня і тоді розпачливо нарікати на хвороби/ /сорт/продавця/ погоду/своє незнання і т.д.
Потрібно проводити щороку ПРОФІЛАКТИЧНУ обробку від хвороб!
Коли і чим проводити профілактику?
Скільки існує виноградарів, стільки і різних схем обробок. Чому так? Тому що в кожного господаря свій підхід до догляду, свій мікроклімат на ділянці, різні часові і матеріальні можливості.
Існує дві основні хвороби, які можуть вплинути на виноград – це мілдью і оідіум, бувають і інші, та в нашій місцевості, як правило, вони не зустрічаються.
Щоб мати гарантований щорічний урожай чистих ягід, потрібно потурбуватись про ПРОФІЛАКТИКУ цих хвороб. Не треба нехтувати цим. Всі обробляють помідори, картоплю, так само і виноград потребує нашого догляду.
Не варто надіятись на авось, а потім розпачливо розводити руками, коли гарні чисті грона ягід раптом в серпні почнуть псуватись і вкриватись сірим нальотом.
Також не можна розпочинати захист винограду уже перед самим достиганням ягід – це вже пізно, і ягодам не допоможемо, бо грибок уже поселився в ягоді, і себе отравимо…
Перша основна і обов’язкова обробка винограду – ПЕРЕД ЦВІТІННЯМ (кінець травня-на початку червня). Від мілдью (щось одне на вибір) – Танос або Ридоміол Голд, чи Інфініто. Від оідіуму – Топаз, або Скор, Вівандо, Тіовін Джет…
Друга основна і обов’язкова обробка – ПІСЛЯ ЦВІТІННЯ (в кінці червня) – ті ж самі препарати зі списку, тільки періодично чергуючи їх.
Наспупні обробки тільки при потребі, якщо є несприятливі погодні умови (висока вологість, часті дощі і тд.), або кущ сильно хворів в попередні роки і на ділянці підвищений інфекційний фон. Якщо й робимо наступні обробки, то  препаратами з коротким періодом очікування (Квадріс Топ, Ревус Топ) або  біопрепаратами, які безпечні для людини – Тіовіт Джет, настій попелу, Фітодоктор, Гаупсин, Фітоспорин (на вибір)…
Так як в медицині головне гасло – НЕ НАШКОДЬ, так і тут головне – не нашкодити собі і іншим, турбуючись про урожай. Для цього потрібно робити профілактику рослин від хвороб і дотримуватись усіх правил роботи з препаратами.
Будьте здорові і гарного ВАМ врожаю!