КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ ВИНОГРАДНОГО СОКУ

Для виготовлення домашніх соків та вина найкраще підходять технічні (винні) та універсальні сорти винограду (Мускат Голодриги, Красень, Лівадійський чорний, Гурзуфський рожевий, Маркет, Діамант, Платовський, Леон Мійо та ін.) оскільки у них найбільший процент виходу соку, в порівнянні з м’ясистими столовими сортами, а концентрація ароматичних речовин, цукрів та вітамінів навіть вища, ніж в крупноплодних столових.

Виноградний сік може бути окремим харчовим продуктом, а також на основі свіжого виноградного соку можна легко приготувати домашнє вино, яке в сумі корисних показників перевищує магазинні вироби. Окрім того, сік на стільки цінний і корисний, що лікування цим напоєм виділили в окремий напрям, назва якого ампелотерапія.
Сік, отриманий з ягід винограду, містить масу цінних і корисних речовин: вітаміни (каротин, В1, В2, В3, аскорбінову кислоту), мінерали (магній, кальцій, калій, фосфор, залізо, кобальт), органічні кислоти (яблучну, винну, лимонну), а також цукор (глюкозу, фруктозу), клітковину, амінокислоти.

Виноградний сік – чудовий поживний засіб, що використовується при авітамінозах, в період реабілітації після операцій і важких хвороб. Сік насичує організм усім необхідним, а високий вміст вуглеводів забезпечує організм енергією. Глюкоза з виноградного соку відразу засвоюється організмом, це дуже корисно для стимуляції роботи мозку, але не корисно тим, у кого проблеми з підшлунковою залозою і виробленням інсуліну (цукровий діабет).

Антиоксиданти у складі соку сприяють омолодженню клітин, захищають від розпаду і атаки вільних радикалів, виводять з організму щільний холестерин, що утворює бляшки на стінках судин і викликає розвиток атеросклерозу. Пектинові речовини і клітковина сприяють очищенню організму від шлаків, токсинів і шкідливих речовин (отрути, радіонуклідів).

До корисних властивостей виноградного соку також можна віднести і профілактику ракових хвороб, доведено, що регулярне вживання соку винограду темних сортів запобігає розвитку ракових пухлин.

При анемії виноградний сік — перший засіб, високий вміст заліза в легкозасвоюваній формі сприяє підвищенню гемоглобіну і поліпшенню постачання кліток киснем. Виноградний сік також має послаблюючу і сечогінну дію і використовується для усунення запорів, набряків, для виведення зайвої рідини з організму.

Сік, отриманий з ягід винограду, використовують при лікуванні нефриту, нефрозов, розладів нервової системи, при подагрі ревматизмі, недокрів’ї і на початковій стадії туберкульозу.

Широко використовується виноградний сік і косметології, для виготовлення масок для шкіри обличчя і шиї. Маски на основі соку світлих сортів винограду (темні сорти найчастіше містять сильні фарбувальні речовини), сприяють омолодженню шкіри, харчуванню, надають тонус і покращують тургор тканин. В домашніх умовах зробити маску зовсім просто – достатньо лягти і нанести на обличчя 3-5 розчавлених ягід винограду, і сік і м’якоть принесуть тільки користь.

Якщо ви хочете отримати терапевтичну користь виноградного соку, необхідно приймати його за певною схемою. При атеросклерозі сік п’ють по склянці тричі на день, при подагрі, запорах, п’ють по 2 склянки на день, починаючи прийом з половини склянки і поступово нарощуючи обсяг випитого соку. При вживанні соку варто пам’ятати, що він багатий кислотами і вони згубно впливають на емаль зубів, тому найчастіше сік винограду розбавляють з водою, або після вживання соку прополіскують ротову порожнину водою.