10 ПРАВИЛ ВИНОГРАДАРЮ-ПОЧАТКІВЦЮ

1. Не саджайте В ТІНІ – ПЛОДІВ НЕ БУДЕ
Виноград – сонячна ягода. Боротьба з самозатіненням кущів – перший секрет. Кращий кущ – розріджений.

2. ПОТУЖНЕ КОРІННЯ – ВЕЛИКІ ВРОЖАЇ
Копай ями по 70-80 см. Добре запрвлена посадочна яма – фундамент для гарних врожаїв.

3. ХОРОША ОПОРА – ВИГРАШ ЧАСУ
У перший же сезон обов’язково потрібна хоча б невелика опора (прутик арматури діаметром 10 мм або деревяна палиця). Виграється цілий рік. З другого року можна чекати врожаю і опора будується солідніша.
Уздовж ряду на відстані 2-3 м ставлять вертикальні опори ( арматура діаметром 14-16 мм, залізні труби чи профіль) висотою 2-2,5 м, кріплять горизонтально 4 ряди дроту: нижня на 0,5 м від грунту, вище на 0,5 м – друга, потім третя і четверта. Вище 2,5 м паросткам не дають рости, систематично відщипуючи верхівки.

4. Поливати ДОБРЕ, АЛЕ В МІРУ
Виноград – НЕ овоч і частих поливів не вимагає. Краще росте на схилах у відсутності підгрунтової води. Якщо спека і посуха, поливають раз на тиждень по 5-8 відер на дорослий кущ. Під час цвітіння (початок червня) і за 10 днів до дозрівання ягід (момент їх розм’якшення) поливати забороняється. Якщо посуха, можна полити один раз після збору врожаю.

5. ЛОЗА – ГОРИЗОНТАЛЬНО, ПАРОСТКИ – ВЕРТИКАЛЬНО
Після встановлення теплої погоди, коли піде небезпека заморозків, минулорічні лози підв’язують горизонтально до першого дроту шпалери, пагони, що відростають, підв’язують вертикально, щоб їх не збивало вітром в ту або іншу сторону (до другої і наступної проволоки), ліквідуючи загущення виломкою чи вирізанням зайвих пагонів.

6. ОДИН ПАГІН – ОДНЕ  ГРОНО
Сучасні сорти дуже урожайні, і без видалення зайвої зав’язі (яких може бути по 3-4 на пагін), хорошого врожаю не чекай. Зайве видаляють безжалісно ​​відразу після цвітіння, коли видно якість запилення грона, залишаючи найбільш якісне.


7. КРАЩЕ недовантаження, АНІЖ перевантажування
Про це дізнаються восени. Якщо пагони ростуть товстими і довгими, в наявності недовантаження (в майбутньому році нагрузку на кущ потрібно  збільшити з рахунок кількості однорічних лоз і кількості грон на них), а якщо пагони тонкі і короткі – то це перевантаження ( кількість   залишених грон слід зменшити).
Багато сортів схильні до перевантаження. Навантаження повинна відповідати віку і силі куща. Для средньорослих сортів рекомендую: на другий рік 3-5 пагонів (до 1 кілограма врожаю), на третій – 10 пагонів (до 5 кг), на четвертий – 15-17 пагонів (10 кг), на п’ятий – 17-20 пагонів ( до 15 кг). Урожай знімається  в міру дозрівання.

8. ОБРІЗКА – БЕЗ ПРОБЛЕМ
Багато садівників відмовляються від посадки кращих сортів винограду в страху перед складністю обрізки. Насправді ж правильна обрізка винограду доступна навіть новачку. Див. “Формування кущів винограду”

9. ПРАВИЛЬНЕ І ВЧАСНЕ УКРИТТЯ – ЗАПОРУКА МАЙБУТНЬОГО УРОЖАЮ
Укриття повинно захищати від мишей, які взимку можуть харчуватися вічками винограду і корою виноградних лоз, та від морозу. Обрізані рукави укладають на землю під кущами, притискають цеглою і укривають, в залежності від клімату та власних уподобань, снігом, землею, пльонкою, шифером, досками  чи іншими матеріалами, залишаючи в торцях продухи, які закривають наглухо після настання стійкого похолодання.

10. ПАРАЗИТІВ – В БАНКУ
Зазвичай комахи, зокрема оси, першими визначають готовність винограду. Без вживання запобіжних заходів вони можуть заподіяти господареві істотної шкоди. Досвідчені виноградарі перед початком дозрівання врожаю, з останньої декади липня, систематично готують ловушки для ос. Принади вішають поруч з гронами винограду в пляшках. Оси залишаються всередині пасток. Та найнадійніший спосіб – це одягання на грона винограду спеціальних сітчастих торбинок. вони захищають ягоду не лише від комах, але й притіняють від палючого серпневого сонця, запобігаючи опікам ягоди.